top of page

Cununia civilă – acte, pași și sfaturi practice


Acte necesare casatorie

Cununia civila este o formalitate administrativa simpla, prin care, cu doar cateva documente si avand consimtamantul cuplului, ofiterul starii civile va declara casatoriti. Iata care sunt actele necesare pentru casatorie:

  • Actul de identitate al viitorilor soti, in original si copie

  • Certificatul de nastere al viitorilor soti, in original si copie

  • Certificat prenupțial – un certificat medical privind starea sănătăţii, valabil 14 zile calendaristice de la data emiterii, in original

  • Declaratie din care sa rezulte ca cei doi soti nu cunosc niciun motiv de natura legala care sa impiedice incheierea casatoriei, in care vor menționa numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei, conform prevederilor art. 282 din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, precum și regimul matrimonial ales. Acest document ce se poate descarca de pe site-ul primariei si se completeaza la depunerea actelor

  • Conventie matrimoniala, autentificata la notariat in cazul in care regimul matrimonial este altul decat cel al comunitatii legale

Ca exceptie de la situatia generala prezentata mai sus pot exista si cazuri particulare unde va fi nevoie si de alte acte pentru cununia civila.

In cazul in care unul dintre soti a mai fost casatorit anterior, trebuie aduse si documentele in original si copie, (traduse si legalizate, daca e cazul) din care sa reiasa ca a fost desfacuta casatoria anterioara si ca persoana se poate casatori din nou (actul de divort sau un certificat de deces al fostului sot, in functie de situatie).

In cazul in care viitorii soti sunt cetateni romani cu domiciliul in strainatate, acestia se vor legitima cu pasaportul aflat in termenul de valabilitate, iar unul dintre viitorii soti va prezenta si carte de identitate provizorie prin care sa faca dovada formei de sedere

In cazul in care viitorii soti au locul nasterii in Romania, iar din confruntarea datelor inscrise in certificatul de nastere rezulta ca au intervenit modificarile in statutul civil (casatorii, divorturi, schimbari de nume etc.), se procedeaza mai intai la inscrierea pe marginea actului de nastere a mentiunilor referitoare la modificarile intervenite, dupa care se primeste declaratia de casatorie.



In cazul casatoriei unui cetatean strain, alaturi de documentele enuntate anterior, este necesar sa se prezinte urmatoarele acte:

– dovada eliberata de misiunea diplomatica sau oficiul consular de cariera al tarilor ale caror cetateni sunt, din care rezulta ca sunt indeplinite conditiile de fond, cerute de legea lor nationala;

– declaratia autentificata de un notar public, din care rezulta ca sotul cetatean strain nu cunoaste niciun motiv de natura juridica care sa impiedice incheierea casatoriei;

– cetatenii statelor, cu care Romania a incheiat tratate, conventii sau acorduri de asistenta juridica in materie de stare civila, au prezentat in ultimul moment – maxim 3 luni de la eliberarea diplomelor de reprezentanta, eliberate de autoritatile competente ale statului de cetatenie; la emitere-, ori care au prevazut, in continut, termenul de valabilitate;

– cetatenii statelor care nu au o misiune diplomatica sau oficiala consulara acreditate in Romania si care nu pot obtine dovada, pot prezenta o declaratie data pe proprie raspundere, autentificata de un notar public, din care sa rezulte ca viitorul sot, cetatean strain sau apatrid, nu este casatorit si indeplineste conditiile de baza cerute de legea sa nationala pentru incheierea casatoriei in Romania.

– Daca cetateanul strain nu este cunoscator de limba romana, este obligatorie prezenta unui translator autorizat de Ministerul Justitiei la depunerea actelor si in ziua oficiarii casatoriei.

Analize medicale cununie civila

Analizele pentru casatorie sunt analize medicale si certificatul prenuptial. Analizele pentru cununia civila se obțin de la orice autoritate sanitara din Romania, iar certificatul medical prenuptial la fel, insa, in general se elibereaza de medicul de familie. Pentru eliberarea acestui certificat cei doi soti fac urmatoarele analize medicale: VDRL/TPHA, anticorpi anti-HIV si radiografie pulmonara. Asadar, este necesara o vizita la medicul de familie sau la o clinica privata, in cadrul careia faceti un consult general si primiti trimitere/recomandare pentru analize medicale si radiografie pulmonara. Dupa ce primiti rezultatele va intoarceti la medicul de familie care va elibera certificatul medical prenuptial, pe care trebuie sa scrie clar apt pentru casatorie.

Orice medic de familie poate elibera pentru ambii soți certificatul prenupțial, contracost.

Poate fi mai avantajos, pentru a economisi timp, sa cereti emiterea certificatului prenuptial la laboratorul unde ati facut si analizele. Exista laboratoare care pot elibera acest act, dar in acelasi timp exista laboratoare care nu pot elibera astfel de formulare, deci trebuie sa va interesati inainte.

Cu ajutorul medicului vostru de familie veti putea obtine certificatul medical prenuptial platind doar pentru efectuarea analizelor. Insa, daca va adresati unei clinici particulare va trebui sa platiti atat pentru efectuarea analizelor, cat si pentru eliberarea certificatului.

Certificatul prenuptial este valabil doar 14 zile de la emitere, asadar trebuie sa aveti mare grija deoarece trebuie sa fie valabil si in ziua nuntii, altfel nu se poate oficializa casatoria. Va recomandam sa discutati cu medicul cat timp dureaza rezultatul analizelor si sa le faceti exact cu 14 zile mai devreme. Se calculează si zilele de sambata si duminica.

De asemenea, trebuie sa stiti ca in 24 de ore de la eliberarea certificatului prenuptial este obligatorie depunerea actelor de casatorie.

Asadar, casatoria nu poate avea loc mai devreme de 10 zile de la depunerea actelor necesare, dar nici mai tarziu de 14 zile pentru ca certificatul prenuptial ar putea sa expire. Tineti cont si de faptul ca anumite clinici medicale elibereaza analizele la cateva zile dupa efectuarea acestora.Pentru obtinerea actelor medicale de nunta va trebui sa mergeti cu actul de identitate in original la cabinetul medicului de familie sau la un cabinet de planificare familiala din cadrul unui centru privat de sanatate. Daca aveti asigurare de la locul de munca la o anumita clinica particulara, certificatul prenuptial poate coasta inntre 50 si 70 de lei. Costurile maxime se pot ridica pana la 250 de lei, pentru analizele de nunta si certificatul prenuptial, ambele prin sistemul privat.

Ce se serveste la cununia civila

Imediat dupa ceremonia administrativa, care dureaza maximum 20 minute, urmeaza sarbatorirea acestui moment alaturi de cei dragi.

De obicei, Oficiile Starii Civile dispun de spatii special amenajate, unde, prilej de cateva zeci de minute se servesc in mod traditional bomboane de ciocolata, prajituri sau sampanie.

Sfaturile DAVID Foto-Video:

Pentru amintiri si fotografii cat mai frumoase, va recomandam sa optati pentru pahare de sampanie din plastic dur. Acestea seamana extrem de bine cu cele din sticla si vor da petrecerii un aer elegant. Sunt usor de transportat, se monteaza direct la locul servirii si se pot refolosi. Asadar, renuntati la paharele de plastic clasice de calitate joasa care va pot strica aspectul fotografiilor.

Pe langa clasicele prajituri si bomboane de ciocolata, va recomandam sa includeti in meniu si niste gustari sarate reci, cum ar fi pateurile cu branza, ciuperci sau spanac sau, de ce nu, chiar niste tarte, tartinute, mini sandwichuri sau fructe, pe care le puteti achizitiona de la o firma de catering.

In cazul in care optati pentru varianta aperitivelor reci procurate de la o firma de catering si nu numai, va recomandam sa optati pentru un ospatar care sa va ajute cu organizarea servirii bauturilor si gustarilor. Chiar daca in randul familiei sau prietenilor vor fi multi binevoitori care se vor oferi sa ajute, va sugeram sa apelati la un chelner profesionist, pentru ca toata lumea, inclusiv voi, sa fiti relaxati si cu zambetul pe buze pentru aminitiri de neuitat. Costurile nu ar trebui sa fie foarte mari, iar ospatarul se va asigura ca totul sa fie pregatit cand iesiti de la ceremonie, urmand ca dupa mica petrecere sa stranga si sa faca curatenie.

In cadrul ceremoniei de cununie civila se obisnuieste ca invitatii sa va aduca numeroase buchete de flori.

Asigurati-va ca toate produsele servite, incepand cu bauturile si pana la bomboanele de ciocolata, vor fi pastrare in conditii optime de temperatura. Nimeni nu va fi incantat sa primeasca apa sau sampania calde sau sa trebuiasca sa manance bomboane din ciocolata topita. Puteti opta pentru genti termoizolante sau puteti apela la serviciile unei firme de catering.

Atunci cand realizati lista de bauturi ce vor fi servite, va recomandam ca pe langa apa, vin si sampanie, sa adaugati si sampanie pentru copii, astfel incat sa se pastreze premisele unui eveniment festiv pentru toata lumea, inclusiv pentru soferi sau pentru copii.

95 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page